Radionica Joga u prirodi

Radionica Joga u prirodi

Prisustvujte radionica, joga u prirodi!

Nedeljna radionica joga u prirodi (održava se na ušću od 1990. godine) okuplja i mlade i starije. Pred pogledima slučajnih prolaznika, instruktori joge i studenti u prirodi izvode joga vežbe, tehnike disanja, pevaju kirtane, ali igraju i odbojku. Ali, ne po poznatim pravilima već po pravilima Akademije za školovanje joga instruktora. Polazište: Život je radionica, istkana izazovima nemenjenih izrastanju. Instruktori i studenti uče da joga ne treba da bude opravdanje za beg od životnih izazova. Naprotiv, joga je način za prevazilaženje svojih ograničenja u svim životnim poljima.

Radionica joga u prirodi povezuje pojedinca sa energetskim resursima prirode kojoj pripadamo. Izabrali smo odbojku kao metod za prepoznavanje tj. proces osvešćenja nesvesnih emocionalnih i misaonih matrica, koje iz podsvesti usmeravaju putanje naših života.

Joga u funkciji osvešćenja našeg mesta i uloge na životnoj pozornici

Kada smo podeljeni u dva tima, svako samoinicijativno zauzima neko mesto na terenu. Neki sami pronalaze svoje mesto u prvim redovima, neki u pozadini, neki u senci drugih, dok neki stoje sa strane i posmatraju. Ako reč odbojka zamenimo rečju ŽIVOT onda mesta na odbojkaškom terenu znače IZBORE ŽIVOTNIH ULOGA. Učesnici radionice joga u prirodi se pre uključenja u igru  upućuju da je teren životna pozornica i da samo od učesnika zavisi koju će životnu ulogu preuzeti. Igrači na terenu samostalno zauzimaju svoja mesta. Neko ostane da posmatra sa strane, neko stidljivo pristupa mreži ali – osobe u prvim redovima hitaju za loptama (izazovima života) – ne čekaju da lopta dođe do njih i sasvim se slobodno kreću po terenu. Oni idu u susret izazovima. Osobe koje su spremnije da dodaju loptu suigraču nego da je plasiraju preko mreže mogu to raditi usled postojanja dobrog osećaja za kolegijanost i timski duh ali kada takve reakcije postanu učestale onda je razlog možda strah od odgovornosti tj. nespremnosti da se nose sa posledicama promašaja. Oni koji stoje sa strane ukazuju simbolično na svoj nesvesni životni izbor tj. ulogu PROMATRAČA. Na žalost, većina živi s ulogom promatrača života.

Radionica Joga u prirodi

 

Nedeljna radionica joga u prirodi vam pomaže da shvatite ulogu u sopstvenom životu

Vrlo pažljivo se posmatraju životi drugih ljudi, njihov život na ekranu, filmskom platnu, u romanima, u prijateljskim pričama, a neki se u pojedinim trenucima i poistovećuju sa slavnim ličnostima. Zašto je ova uloga dosta prisutna? Zato što je tako lakše. Osoba koja posmatra tuđe živote ne nosi odgovornost koju svako učestvovanje nosi, ne živi sa strahom od neuspeha ili uspeha, nije podložna kritici društva a ima mogućnost da kritikuje, osuđuje i daje komentare. To joj daje privid da živi. Ona “živi” kroz pojedina iskustva onih koje promatra. Na radionici joga u prirodi, igrom u POZORNICI ŽIVOTA, učimo kako da iz pasivne preuzmemo aktivnu ulogu u kreiranju i ostvarivanju svojih životnih izbora….

Izvod sa predavanja, Međunarodni joga kamp, Rajac, 5.6.2009. 

Prof. dr Predrag K. Nikić

Posetite nas i na Joga Savezu Srbije.